Септември 30 , 2021

ПОКРИВЪТ. Предимства и недостатъци.

Как да изберем правилния покрив за нашия дом ?

Покривът е един от най-важните елементи на къщата. Архитектите го наричат петата фасада на сградата. А за нас от „Мухтаров“ ООД, той е произведение на изкуството. Но едно е сигурно - важно е покривът да е изграден правилно и с качествени материали, в противен случай може да си създадем много проблеми и да компрометираме останалите части на конструкцията и визията на цялата сграда.

Къщата се започва от пода, но се мисли първо за покрива. Необходимо е още на етап проект да стане ясно какъв покрив искаме за нашата сграда. Той е пряко свързан с изискванията за фасадите, конструкцията на сградата и цялостната визия.

Ние от „Мухтаров“ ООД имаме над 25 години опит в проектирането, изработката и монтажа на покривни и фасадни системи. Работим с широк спектър от материали и видове системи, а екипът ни е от професионалисти с дългогодишен опит в сферата. В тази статия ще изброим различните видове покриви и техните предимства и недостатъци. Пазарът е залят от предложения и възможности, разнообразието е голямо и човек трудно се ориентира, за това е добре да се запознаем с всички възможности и да се консултираме с професионалисти. Защото и рисковете да попаднете на някой „баш майстор“ не са малки.

Скатни покриви

Скатните покриви са най-широко разпространените покриви в нашите географски ширини. Ако се разходите в България, ще забележите, че колкото по на юг слизате, толкова по-полегати и с по-малък наклон стават покривите. Това е напълно логично, поради различното количество сняг и дъжд което се изсипва в различните райони. При скатните покриви съществуват няколко вида покрития, които ще разгледаме:

  1. Керамичните керемиди са добре познати като традиционен материал, издържал теста на времето. Те са най-разпространени в България и създават облика на традиционния български дом. Керамичните керемиди имат богато разнообразие от цветове, форми и начини на подредба. Огнеупорни са и държат добра цена на пазара. Като техен недостатък може да отбележим теглото, с което обременяват покрива и необходимостта от тежка и масивна конструкция. Освен това имат изискване за минимален наклон на монтаж (от16 до 60 градуса).


  1. Металните керемиди ни дават голяма свобода при монтаж, защото са леки, изглеждат стилно и лесно се оформят според архитектурните особености на покрива. Те са енергийнофективни, огнеупорни и са направени предимно от рециклируеми материали. Металните керемиди имат дълъг живот и форма, имитираща керамична керемида, както и богато разнообразие от цветове. Основно предимство е теглото им от 5кг/м2, което означава, че им трябва много лека покривна конструкция.


  1. Битумните керемиди на практика са хидроизолация. Имитират много добре други покривни покрития и имат богат каталог видове, форми и цветове. Тяхно основно предимство е, че запечатват покривът плътно не позволяват дори минимално проникване на влага, подходящи са за скатни покриви с наклони от 16 до 60 градуса. Тъй като са леки и много лесни за монтаж са подходящи за бързи ремонти, реконструкции и надстройки. Правилният им монтаж отлично запечатва покрива, а разнообразието от цветове и форми, позволява да постигнем красив външен вид. Като недостатък ще отбележим, че битумните керемиди не са огнеупорни и при лош монтаж силният вятър ги накъсва. Затова винаги се доверявайте на майстори с доказан опит и спазвайте инструкциите за монтаж от производителя.Метални покривни системи

Този вид покриви се правят по системата двоен фалц. Материалът е обработена ламарина (цинк, мед, алуминий, титан-цинк, ламарина с ПЕ покритие и други). Металните покривни системи позволяват голяма гъвкавост при монтаж. Те са елегантно и красиво решение за куполи и нестандартни форми на покриви. Материалът е лек и много здрав и може да се монтира дори на по-леки конструкции. Има голямо разнообразие от цветове и възможност за изкуствено състаряване, за повече характер на сградата. Може да разгледате обектите с метални покривни конструкции на „Мухтаров“ ООД тук. Голямо предимство е възможността за покриване на всякакви наклони. Могат да бъдат приложени при скатни покриви с наклон от 1 до 90 градуса. В световен мащаб системите от ламарина все повече се използват за направа на фасади. Изработените от ламарина фасади са много устойчиви, леки и значително по-евтини спрямо други материали, а цветовите палитри позволяват да развихрите въображението си, неограничено.


Синтетичната керемида успешно замества класическия камък. Отличава се с изключителна здравина, дълготрайност и сигурност. Предимствата на този вид покриви са и в възможностите за архитектурно оформление. Синтетичните керемиди придават една уникална визия на сградата. С тях може да се постигне както класически вид, така и модерна визия. Едно от големите предимства на системата е лекото тегло (13,45кг/м2), което позволява да се направи и олекотена носеща покривна конструкция. Разнообразие от цвете с които да се подчертае излъчването на сградата или да се акцентира на определен стил. Подходяща е за скатни покриви с наклони от 15 до 90 градуса.

Плоски покриви

За почитателите на модерните изчистени линии, плоските покриви дават голямо поле за изява при проектирането на сградата. Голямо предимство при тези покриви е, че днес на пазара се предлагат цели пакети системни решения за всякакви ситуации. Сред предимствата на плоския покрив неминуемо трябва да споменем и факта, че предоставят полезна площ за разполагане на различни съоръжения и възможности за усвояване на покривното пространство. Можем да използваме цялата или част от площа за тераса, например. А най-големият плюс е възможността за лесно обслужване и достъп.

Плоският покрив е покрив с наклон по-малък от 5 градуса. Наклонът му може да бъде единичен, двоен или пък обратен. При плоския покрив има възможност за изграждане и на т.нар. „зелен покрив“.

Озелененият покрив е инициатива за възстановяване на природата или по-точно тази част от нея, която е могла да се развива на мястото на нашата къща. Тази политика е широко разпространена в големите централни градове в Западна Европа. Този вид покрив е подходящ за всякакъв вид сгради и позволява на собствениците да оформят свой малък природен рай или зеленчукова градина в ограниченото градско пространство. Той повишава топлоустойчивостта и създава по-добра звукоизолация за жилищните помещения. Плоските покриви са икономични и не изискват особена поддръжка, когато са направени качествено.

Независимо какъв покрив ще изберем - плосък или скатен, с керемиди, ламарина или друг материал, той трябва да е ефективен и съобразен с нашата представа за дома. Видът най-вече зависи от визията и разбира се – от нашия бюджет.

Един малък съвет - ясно е, че се съобразяваме с финансите, но трябва да имаме предвид, че става въпрос за дълготрайна инвестиция в нашия комфорт и спокойствие. Покривът е тази част от сградата, която запечатва цялата къща. Много често се случва в стремежа си да спестим в последствие да се наложи да платим два или повече пъти по-скъпо. Не пестете от покрива, винаги използвайте качествени материали и доказани майстори.

Допълнителна информация и индивидуална оферта може да получите от професионалистите на „Мухтаров“. Ние сме с над 25 години опит в изграждането на покривни и фасадни системи. Разполагаме с богато портфолио от услуги и материали и ти предлагаме пълно консултиране при изграждането на твоя покрив, БЕЗПЛАТНИ оглед и анализ на специфичните архитектурни изисквания на проекта и специално внимание към детайла. Можеш да свържеш с нас на телефон 070070880 или като ни съобщение през нашата платформа тук - https://muhtarov.com/contactsКатегории